13. 12. 2013

Slováci, na nohy! Alebo na hlavu?

V utorok večer hovoril populárny americký moderátor Jon Stewart vo svojej politickej talkshow kriticky o americkej výnimočnosti. Robí to často. Popredných amerických politikov, prezidentov nevynímajúc, častuje takými názvami, že slovenskí politici by za ne vysúdili celý štátny rozpočet. Za najväčšie americké úspechy označil Stewart najhviezdnatejšopruhovejšiu zástavu, tacos a Oprahu Winfreyovú.


Ako najnovší americký "úspech" spomenul nelichotivé umiestnenie vo výsledkoch testovania žiakov základných škôl. Amerika je na 36. mieste, hneď za Slovenskom. Stewart ironicky poukázal na to, ako v takýchto momentoch amerického prepadu médiá okamžite škandalizujú krajinu, ktorá sa umiestni pred nimi, aby tak zdôraznili americkú mizériu. Ako prehnaný príklad takéhoto škandalizovania uviedol, že Slováci sa živia zvratkami, za prezidenta máme kravu a najväčší slovenský exportný artikel sú prdy v drevených krabiciach.


Nehovoril nič o justičnej mafii, masovej korupcii, rozkradnutom hospodárstve, bujnejúcom neonacizme, či o tom, že v krajine nie je jediná poriadna cesta. Zjavne to nebol jeho názor na Slovensko, ale sarkastická hyperbola na adresu US médií. Na to, aby to niekto pochopil, treba mať skúsenosť s angličtinou, ktorú nemá každý.


Celkom iste nie slovenská bulvárna tlač, ktorá okamžite rozhorčene zareagovala. Nezaváhali ani tisíce pobúrených občanov Slovenska a kde sa len dalo, vrátane stránok Jona Stewarta, vyjadrujú svoje rozhorčenie, poväčšine vulgárne, prípadne výhražné. Hovorí sa tu tomu - rozkopávať otvorené dvere. Slovensko bude vyzerať podobne hlúpo ako keď Kazachstan protestoval proti Boratovi.


Čo sa obrazu Slovenska v USA týka, svoje sme už dosiahli, keď si nejaký zväzák z Topoľčian zabudol pri návšteve Bieleho domu vybrať ruky z vrecák. Ešteže v tom Iráne zareprezentoval.

Bulhari protestujú v uliciach proti korupcii, Ukrajinci na námestí za Európsku úniu.  Slováci, ktorým vlastnoručne zvolení politici kadia denne na hlavu, protestujú na internete proti americkej talkshow.


Je načase predať krajinu Kórejcom. Alebo Kajmanským ostrovom. Väčšina slovenských peňazí je už aj tak tam. Slováci potrebujú Slovensko len na to, aby sa mohli vo vhodnej chvíli uraziť.


33 komentárov:

  1. Miesto "zväzak" som cital "sedlak", uz som sa cudoval, ze pouzivate take neslusne pomenovanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja mam pozitivnu spravu - zo vsetkych mojich kamaratov na Facebooku _nikto_ nebol rozhorceny, naopak, jeden linkol original zaznam tej show ako vtipny prispevok.
    Nie je vsetko stratene, zatial ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Niet čo dodať .. výstižne napísané :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Keď som o tom včera čítal zmienku na úplne TOP slovenskom mienkotvornom médiu - a ako už je zvykom, nechal som sa strhnúť na čítanie duchaplnej diskusie, tak mi ostalo veľmi smutno.. Pomer natvrdnutých moronov voči zdravým ľuďom bol asi 10:1 ..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prvykrat suhlasim s egocentrikom Breinerom

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Keby to slovenský bulvár nevytiahol, ani by potom pes neštekol. Už sa stalo že sme boli v amerických televíznych show vysmievaní. Ale tie rasistické poznámky boli na účet aj iných krajín ako Polsko, o tom ako pojedajú svojich príbuzných a podobne.. Zrazu bojujeme za svoje práva? Aj to len online? Plytké.. Pekne napísané, pán Breiner

    OdpovedaťOdstrániť
  7. pán Breiner, už ste niekedz niečo, o Slovnesku napísali aj pozitívne? To mi len tak napadlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Samozrejme. Veľakrát. To, že to nevnímate, je Váš problém, nie môj. A toto nebolo o Slovensku, toto bolo o hlupákoch, ktorí robia Slovensku hanbu. A teraz choďte, a skúste, či vás nenapadne niečo rozumné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Konecne Slovak s hlavou!

      Odstrániť
    2. Máš pravdu Peter. Zdraví Vilo.

      Odstrániť
    3. Pan Breiner, napisali ste to vystizne. Je naozaj pozoruhodne, ze sa politici a vela Slovakov rozculovalo nad tym co povedal americky komik, miesto toho, aby sa zamysleli nad tym preco je Slovensko v tabulke vzdelanosti na tak nelichotivom mieste. Na rozdiel od slov Jona Stewarta, ta tabulka nie je ani metafora, ani zart. Je urcite jednoduchsie vyliat frustracie a hnev na niekoho kto vam nemoze ublizit, nez prestat "kecat" a snazit sa o zmeny, tak potrebne, v slovenskej politike, ekonomike, skolstve, alebo zdravotnictve. Tesim sa na vase dalsie postrehy, clanky a vyjdrenia.

      Odstrániť
  9. Anonymny,si hlupak!Skutocne!Splietas od veci!Ale nema vyznam sa s tebou bavit!Ako s kazdym hlupakom!Takze,maj si posledne slovo!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. som rad,ze nie iba ja som pochopil hlboku ironiu....myslim,ze showman zosmiesnil viac svojich ,ako nas...;-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak nejako...ono to nebolo o nas (slovakoch), ale o americanoch :-) nic urazlive len si "s nami" pomohol...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Chapem Breinerov pohlad na vec, ale snad nie je trestne mat iny nazor. Ja mam od hejslovaka daleko asi ako nas prezident od inteligenta (v tom mal Jon pravdu). Ale typ humoru ze jeme vlastne zvratky a vyvazame prdy je dost zvlastny. Cim vam to pride smiesne? Robit si standu sa da aj kultivovane. Toto bola 4 cenova po desiatom pive.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skuste si to precitat este raz. Neviem uz, ako by som mal vysvetlit, co som uz vysvetlil. Stewart KRITIZOVAL media, ktore takto nekultivovane reaguju na podobne spravy.

      Odstrániť
  13. "Na to, aby to niekto pochopil, treba mať skúsenosť s angličtinou, ktorú nemá každý."

    Až mi je ľúto, že sa mi také nezadarilo, bo nie každému je dopriate, aj ked snaha bola.. oceňujem však, že s nami, menej skúsenými, máte takú úžasnú trpezlivosť a hlavne, že nás neprestávate mať rád..

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Konecne niekto sformuloval to co som si o tom celom myslel.. The Daily Show with Jon Stewart sledujem uz roky a suhlasim so vsetkym co autor v clanku napisal..

    OdpovedaťOdstrániť
  15. "Slováci potrebujú Slovensko len na to, aby sa mohli vo vhodnej chvíli uraziť."

    Naozaj výstižná veta :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Pan Breiner, nie som obdivovatelom kariernych zvazakov, ktori to dotiahli svojou usilovnostou sirenia demagogie az na najvyssie miesta riadenia statu. S velkou castou toho, co pisete, suhlasim. Sme nad mieru precitliveli a nasa narodna precitlivenost je selektovana podla spolocenskych skupin. Miera tolerancie sa vzdy zvysuje s mierou vzdelania a mierou vlastneho rozhladu, ktory povazujem v tomto pripade za vysoko pridanu hodnotu.

    Pisete, ze zvazak z Topolcian robi hanbu v USA, pretoze si nevybral ruky z vrecka. Ako protivahu tejto neogabanosti vam diskuteri ponukaju prezidenta Busha, ktory si pri podavani ruky nezlozil rukavicu. Podla nasej regionalnej elementarnej slusnosti, ktoru pozname, by sme mohli konstatovat, ze mame docinenia s buranskym prejavom vysoko postavenych statnikov. Pred vyse mesiacom som pocul v Slovenskom rozhlase rozhovor s Dr. Mariou Holubovou, odbornickou na protokol. Podla jej slov treba rozlisovat medzi diplomatickym protokolom a etiketou. Podla diplomatickeho protokolu sa prezident Bush nedopustil ziadneho faux pas, ked podal ruku v rukavici. Taktiez zvazak z Topolcian v Bielom dome neprekrocil hranicu protokolu. Urcite je zaujimave si relaciu vypocut. Pre vela ludi, vratane mna, to bol poucny zazitok, aj ked mnohi z nas sa do podobnych situacii pouzivania diplomatickeho protokolu nikdy nedostaneme.

    Tu je link na relaciu.Jej koniec je odstrihnuty, ale podstata je zachovana: http://www.rtvs.sk/radio/relacie/detail/nocna-pyramida/archiv?date=31.10.2013&station=slovensko

    Este jedna malickost mi napadla v spojeni, co je slusne a co nie. V USA, ked sa ocitnete v kine alebo divadle, kde je sedenie v radach a nahodou sedite medzi prvymi v rade na kraji, mate moznost si prestudovat neuveritelne mnozstvo zadkov, alebo chrbtov. Zalezi, ci je dost miesta na obchadzanie vasej osoby. V Europe je zvyk opacny. Ludia vam ukazu svoje predne casti tela a regionalne sme ku tejto cinnosti uz od detstva vedeni. Zalezi len ta tom, na ktorej strane Atlantiku sme sa narodili. Pokial clovek tieto rozdiely nie je ochotny akceptovat, stane sa kritikom v medzi galaktickom priestore. Ostane mu len vlastna frustracia a neschopnost akceptovat ine regionalne zvyky. Poviem vam, ze je naozaj bolest s takymi ludmi komunikovat. A netyka sa to len oboch brehov severnej casti Atlantiku. Miera tolerancie vzdy zarucuje mieru komunikacie.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Hlavne ze na Comedy Central...... To nikto asi nevsimol. Cela relacia je satire a parodiu na NBC. Podobne formaty existuju uz asi 40 rokov....super blogblurb btw. Celkom presne.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Kurva, aj ja som naletel!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. slovná prestrelka Breiner vs. Anonymný je vcelku pozoruhodný úkaz...ďakujem páni za vcelku poučné riadky

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ešte: na pochopenie zmyslu netreba angličtinu, obávam sa, že keby sa to zverejnilo otitulkované, reakcie by boli veľmi podobné. Ani vysoký nadhľad netreba, stačila by len trochu menšia prevaha mindrákov v mentalite.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. A všimol si niekto ,že v tom hodnotení sme na tom boli lepšie ako Američani.!

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ale s tym prezidentom to Jon Stewart trafil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. no to som sa dnes pobavil, ked som čítal v SME že na to reagoval oficiálne slovenský velvyslanec, to si fakt mohol odpustiť, aj keď ten americký komik je tiež riadne hovado... inak pán Breiner, predstavte si, že by tento program odvysielala povedzme nemecká televízia na svojom hlavnom kanáli v hlavnom čase a hovorili by tak o povedzme rakúšanoch, že exportujú prdy... viete si predstaviť ten frmol??? skrátka európa, hlavne stredná európa je INÁ ako spojené štáty, možno historickým vývinom, či skúsenosťami ľudí, či úplne iným budovaním štátov... slováci pohŕdajú ukrajincami, rakušania zas slovákmi, češi každým, kto býva na východ od nich, poliaci litovčanmi a rusmi atď... Nehovoriac o tom, že slovensko kedysi bolo Maďarsko, Česko - Nemecko, Poľsko - Rusko atď... Stretol som sa na slovensku s niekoľkými američanmi, boli to všetko fajn chlapíci, no každý mi po čase začal pekne liezť na nervy - pretože jeden skôr, druhý neskôr začal všetko porovnávať s tým, ako je to v usa a všetko mu postupne začalo vadiť a na všetko mal dobrú radu, jak by to malo byť (nič tu nebolo tak jednoduché, jasné, logické a fantastické, ako tam)... no, troľku zjednodušujúce, nie?... rád čítam Vaše komentáre, no dúfam že neskĺznete do toho amerického pohľadu... slovensko nie sú spojené štáty a ani západná európa a tak skoro to tu ani iné nebude... je to dobre, alebo zle?

    OdpovedaťOdstrániť
  25. keď som na návšteve v Lausanne, mladšia švagriná z HE je po desiatich rokoch pobytu neskutočne prošvajčiarska a všetko u nich vychvaľuje, trochu ma tým štve hlavne keď nechce brať do úvahy argument, že tam nebola 100 rokov vojna ani zmena režimu a že sú pokladničkou Európy z čoho profitujú...je ale fakt, že ten poriadok a disciplína by bodla aj u nás.

    OdpovedaťOdstrániť