22. 6. 2015

Nezamýšľané dôsledky / Unintended consequences

Všetko čo robíme, je s nejakým úmyslom. Často aj s následkami, ktoré pôvodca, ani nikto iný, nepredpokladal. Od bežných záležitostí, ako oženiť sa zavčasu a prirýchlo, až po pomoc afghánskym mudžahedínom proti ruským okupantom. Z nežného manžela sa vykľuje agresívny ožran a z okupovaných chudákov vyškolení a ozbrojení teroristi. Kto to mohol vedieť?

 Zo snahy o vytrhnutie proletariátu z úplnej biedy sa vyvinulo storočie komunistického teroru. Z teoreticky správneho pokusu o úplnú rovnoprávnosť sa vykľula absurdná politická korektnosť. Z trhovej ekonomiky máme oligarchický teror. Z ohľaduplnosti k akejkoľvek menšine sme sa dostali k cenzúre a autocenzúreZ multikulturalizmu vznikla rasová neznášanlivosť. Z demokracie legalizovaná korupcia. Zo štrngania kľúčami povstali vlády komunistických pohrobkov, krajina zničená privatizérmi a Hitlerov otvorený obdivovateľ organizujúci demonštráciu slušných v uliciach hlavného mesta.

V pomerne ľavicovom New Yorkeri som čítal veľkú reportáž o vyčudovaných belgických nemoslimských rodičoch, ktorým imámovia zvádzajú deti (400 len z Belgicka) do ISIS do boja za svetový kalifát. Aj úplná náboženská sloboda má neželané dôsledky.

Kým sa veci diali lokálne, následky sa väčšinou dali odstrániť. Dnes sme globalizovaní a všetko so všetkým súvisí rýchlo a dôkladne. Internet rozširuje obzory, ale jeho plastiková demokracia zrovnoprávnila aj hlupákov a zloduchov, takže sa na webstránke slovenského prezidenta dočítam, že mu slušný, tradične a rodinne založený diskutér chce podpáliť palác a vykynožiť rodinu.

Univerzálny liek na nekonečnú hlúposť a lakomosť je v nedohľadne, pohľad na bytosti stvorené na boží obraz zúfalý a ja sa teším, že som za polovicou. Možno sa mi podarí zomrieť, než sa všetky neželané dôsledky sčítajú.

Napriek výborne vyzerajúcim organizáciám, zjednotenej Európe a dobre zaplateným politikom to vyzerá, že nikto nevie ako vyriešiť ISIS, utečencov, roztvorené ekonomické nožnice, všeobecnú korupciu, grécky dlh, hrozbu nezvládnuteľnej vírovej epidémie alebo masu hlúpych nazlostencov, ktorí netušia, že ich krajinu nepustošia imigranti, ale tí najlepší z vlastných.

V deň konania elegantnej a exkluzívne obsadenej konferencie o globálnej bezpečnosti pochodoval pod jej oknami hitlerjugend a akcie sa nijako nepreťali. Na ulici nebol ani glob, ani sec.

Ešteže v tom čase bol na Kapitulskej skvelý koncert gitarovej hudby v záhrade albrechtovského domu, oázy noblesy, vkusu a zdravého rozumu. Nevyváži, ale pomôže prežiť.









3 komentáre:

  1. Hrozne a smutne, lebo je to pravda!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. QUI-GON: All right. I'm sure another solution will present itself. I'll check back later. (STAR WARS The PHANTOM MENACE )

    OdpovedaťOdstrániť