18. 7. 2014

O jedného boha ďalej

Začiatkom augusta by som sa mal sťahovať. Ako pri každom sťahovaní, zisťujem, koľko zbytočností sa zase nazhromaždilo. Vyhadzujem a rozmýšľam nad tým, že pri troche snahy by sa dalo vyhodiť takmer všetko a ešte stále pomerne normálne existovať. Ale čo by to bol za život, bez vecičiek? Toto predsa nie, ani to...

V Afrike postupne vyvražďujú všetky slony a nosorožce, lebo idioti po celom svete si myslia, že im bude lepšie stáť, ak budú jesť prášok z klov. Ako protiopatrenie americkí colníci skonfiškovali sláčiky maďarskému orchestru, lebo niektoré mali slonovinovú intarziu.

Nad Ukrajinou zostrelili lietadlo. V Izraeli začala pozemná ofenzíva. Irak sa rozpadáva. U nás už takmer neuplynie týždeň, aby nejaký blázon nestrieľal po spoluobčanoch arzenálom, ktorý si nadobudol vďaka slobode, čo nás definuje ako krajinu. Ruská propaganda postupne presviedča obyvateľstvo, že začne ďalšia vlastenecká vojna a treba v mene božom a báťuškovom zase bojovať proti bezbožným fašistom.

V mene božom sa dejú najpodivnejšie veci po celom svete. Dokonca aj zázraky. Republikánsky zákonodarca Cassidy napríklad presadzoval zákon o povinnej výuke sexuálnej abstinencie na stredných školách. Nie bezpečný sex, nie sexuálnu výchova, nie prezervatívy. A boh vykonal zázrak. Cassidyho slobodná 17-ročná dcéra tak tvrdo abstinovala, až otehotnela. Podobný zázrak, ako keď zbožní slovenskí zákonodarcovia zachraňujú tradičnú rodinu, o ktorej ani boh nevie, čo vlastne je.

Inak ako boží zázrak nemožno označiť ani fakt, že väčšina vraždenia v tomto pozemskom raji vychádza z náboženských konfliktov a z nebotyčnej chamtivosti človiečikov, ktorí sa božou vôľou oháňajú neustále. Alebo fakt, že na amerických územiach s vysokým výskytom náboženského nadšenia je rovnako vysoká ignorancia, tínedžerské tehotenstvo, slobodné matky a zločinnosť. V žiadnom prípade nejde o príčinnú súvislosť. Čistá náhoda - čiže riadenie božie.

Bude sa mi o niečo ľahšie baliť. Idem veľa vecičiek povyhadzovať. A budem si pritom hovoriť, že medzi ľuďmi náboženskými a nami nevercami nie je veľký rozdiel. My rovnako neveríme vo všetkých ostatných bohov a bôžikov ako príslušníci ktoréhokoľvek náboženstva. Akurát sme išli o jedného ďalej.*


*(toto nemám zo seba, ale páči sa mi to)


2 komentáre:

  1. Ja si myslím, že vždy ide o prachy. A že náboženstvo je najlepšou zásterkou skutočného úmyslu. .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Peter, ktorého Boha to v článku spomínaš? Hovoríš o tom Bohu, ktorého sme vyhnali zo škôl, z nemocníc, z rodín? Je to ten Boh, na ktorého desatoro sme sa vykašlali? Je to ten Boh, nad ktorého sa povyšujeme a myslíme si, že ho nepotrebujeme? Myslíš na toho Boha, ktorý nám dal slobodnú vôľu a my nevieme, čo s tým?
    B

    OdpovedaťOdstrániť