3. 3. 2015

Poprosím diabla, aby zabil Američanov

Asi by bolo namieste niečo o zavraždení Nemcova, ale o tom už písal každý a je to len kamienčok z obludnej mozaiky ruského marazmu, z ktorého už po stáročia nevedia vyviaznuť. Sú v ňom po krk napriek Rubľovovi, Čajkovskému, Šostakovičovi, Gogoľovi, Iľfovi a Petrovovi a Končalovskému a Sorokinovi a mnohým ostatným, ktorí sa márne snažili oznámiť svojim v kuse ožratým spoluobčanom, že sa dá aj inak.

Nám, ktorí tam nežijeme, slúžia k dotvoreniu mozaiky umelci. Už ste videli Leviatan? Jednoduchý a silný film, ktorý dáva odpoveď na otázku, prečo Nemcov zomrel, kto ho zavraždil, ako bude reagovať krajina, ba dokonca aj ako to celé dopadne. Ruské ministerstvo kultúry už vyhlásilo, že takéto filmy sa v ich bohabojnej a slušnej krajine už točiť nebudú.

Alebo - poznáte bývalého popa, potetovaného prezidentského kandidáta a momentálne hviezdu najpopulárnejšej ruskej soap opery Stážisti, Ivana Ochlobyština? 




Okrem toho, že požaduje zavedenie zákonov proti homosexuálom, navrhuje aj jednoduchšie riešenie: ich upaľovanie zaživa. K tomu prihodí zopár jadrných nadávok a drísty o Sodome a Gomore a spoluobčania a praviteľstvo ho majú za to nesmierne radi. Pikantný faktík: jeho spoluherec v seriáli je americký herec Odin Biron. Tiež mimoriadne populárny, dokonca obsadzovaný aj do veľkých úloh v moskovských divadlách. Ochlobyštin ho má tak rád, že vyhlásil "...keď poprosím diabla, aby zabil všetkých Američanov, budem žiadať, aby ťa zachránil ako jediného...". Bude zaujímavé pozorovať, ako dlho Odin prežije, aj ako postava v seriáli, aj osobne, lebo práve  zverejnil, že je gay.

Niežeby sme idiotov ako Ochlo nemali aj v Americku. Požehnane. Homosexuáli sú podľa nich na vine aj živelným pohromám. Tak ako som počul majiteľa obrovskej moskovskej firmy vyhlásiť, že ak niekto z jeho zamestnancov nechodí do kostola, dostane kopačky, ani v zemi slobody a domove odvahy sa nemôže stať, aby bol do vyššej funkcie zvolený občan, ktorý je verejne neveriaci.




Keby som bol politik alebo cirkevný funkcionár, asi by mi vyhovovalo, že si voliči myslia, že niekomu na ich životoch naozaj záleží, aj keď je to len mystická bytosť. Alebo že ozajstná spravodlivosť príde po smrti, takže sa za života nechajú odrbávať o to ľahšie.


Pre tých, čo Leviatan nevideli: film končí samovraždou.
========================
P.S. Dva dni po napísaní stĺpčeka som si prečítal Ochlobovu reakciu na Odinov coming out: "Keď som sa dozvedel, že môj priateľ je sodomita, búchal som si hlavu o stenu a preklínal osud." Možno by Odin už nemal chodiť na prechádzky po mostoch.


1 komentár: