17. 10. 2014

Nerobme paniku predčasne! / Do not panic, please!

Ak ste sa dali nachytať a mysleli ste, že to bude o odchode redakcie z redakcie, tak mi je ľúto, aj keď to možno nie je najhoršia rada. Máme v Amerike oveľa väčšiu, masovejšiu a neodôvodnenejšiu paniku. Ebola! Taká ešte nebola!

 Zatiaľ nám umreli dvaja nakazenci, ale keďže sa blížia voľby a médiá privítajú akúkoľvek príležitosť na vytváranie paniky, krajina je v smrteľnom ohrození a občania žiadajú opatrenia. Od zákazu letov do celej Afriky, cez ozbrojenie všetkých obyvateľov, odvolanie Obamu, uzavretia hraníc s Mexikom, merania teploty cestujúcich až po zákaz výskytu neamericky zmýšľajúcich.

Meranie teploty sa úžasne osvedčilo už pri predchádzajúcej celosvetovej katastrofickej  epidémii - SARSe. Meranim teploty na rôznych letiskách po svete sa podarilo odhaliť presne nula nakazených jedincov. A ostatné opatrenia budú rovnako účinné.

Pozoruhodné je, že takáto panika nezavládla pri oveľa smrteľnejších úkazoch. Desiatky tisícov ľudí, vrátane malých detí tu ročne umiera vďaka absurdnej politike voľného nosenia zbraní, oveľa viacej ľudí umiera na choroby zapríčinené žraním svinstiev a chorobným napchávaním sa, ale to nie je dôvod na nejaké znepokojovanie.

Dnes sa ozval aj Donald Trump, celý nervózny, a oznámil svojim prívržencom, že Obama je idiot, lebo nezakáže lety z Afriky. Prívrženci ho okamžite vyzvali, aby kandidoval na prezidenta.

Percento ľudí v USA, ktoré je presvečené, že krajine hrozí vážne až veľmi vážne nebezpečenstvo sa presne zhoduje s percentom ľudí, ktorí sú presvedčení o existencii anjelov. Ale to nič neznamená. Náhodička, žiadna kauzalita. Zdravý rozum, kde sa len pozriete. Kvôli tomu tiež nikto paniku nerobí.

Ak je Pentaféra povinná jazda, jasnozriví sovietski spisovatelia Iľf a Petrov presne popísali vznik komunistického súkromného milionára a začali kapitolu v Zlatom teľati výrokom "Väčšina veľkých majetkov bola nadobudnutá nepoctivým spôsobom". Čo sa ja tu po takmer 100 rokoch napechorím, vsjo jasno.


Po 25 rokoch, prepytujem, demokracie, nám tuším začína dochádzať, že ozajstný kapitalizmus, rovnako ako ideálny komunizmus, existuje len na papieri. V skutočnosti ľudia kradnú, klamú, podvádzajú a bezočivo odmietajú rešpektovať zákony trhovej ekonomiky, ktoré sú tak fajnovo vymyslené. Iný glóbus nemáme.


1 komentár:

  1. No Obama uz medzitym dostal svoje, Ebola sa tiez nejako nekona, ale ten posledny odstavec je vyborny a ma nadcasovu platnost.

    OdpovedaťOdstrániť