10. 11. 2014

Ako si vybrať, keď niet z čoho.../ How to pick something out of nothing...

Takmer sme si medzi Ebolaškandálom, zatknutím bubeníka z AC/DC a spodnobielizňovou kampaňou pre veľkoformátové občianky ani v Amerike nevšimli, že prebehli voľby.




Občania tentoraz zvolili z bohatého a superdemokratického výberu dvoch strán republikánov. Ono to vo veľkom obraze vyjde narovnako a zapadá to aj do celosvetového trendu rapídneho znižovania príčetnosti ľudstva. Voliči sú buď bezradní a nevidia riešenie, alebo sú z nejakej modlitebne zvyknutí veriť klamstvám a nezmyslom a tak volia kandidátov, ktorí ich podobnými kŕmia.

V štáte Colorado zvolili napríklad za zákonodarcu Gordona Klingenschmitta, autora knihy o tom, že Obama je posadnutý diablom a jeho nový zákon o zdravotníctve spôsobuje rakovinu. Gordon je exorcista a presvedčený, že americká zahraničná politika má vychádzať z biblie (asi to, že pobite ich všetkých), homosexuáli sa snažia ukradnúť duše slušným ľuďom a nemajú nárok na žiadnu rovnoprávnosť. Na tú majú nárok len veriaci, ktorí pôjdu do neba.

Republikáni postavili kampaň na tom, že Obama je na vine nielen nezvládnutiu dôsledkov hurikánu Katrina v roku 2005 (keď bol prezidentom Bush), ale aj ebole, ktorú priniesli ilegálni imigranti z Mexika, ISIS-u, ktorý znamená koniec sveta a tomu, že je černoch, samozrejme.

Demokratickí voliči boli sklamaní, že po šiestich rokoch Obamových rečičiek stojí politika v USA stále na oligarchoch, korporáciách a bankách, ktoré si robia, čo len chcú, vrátane nevyšetrovaných a nestíhaných zločinov. Wall Street a ekonomika šliapu, ale stredná a nižšie vrstvy ten povestný (a neexistujúci) trickle down nijako necítia a majú oprávnený pocit, že vláda robí všetko pre jedno percento a nič pre nich. Cez idiotsky nečinný Kongres sa nepodarilo pretlačiť takmer žiadny zákon. Legislatíva a lobisti sú takí prepojení, že ak to nazvete legalizovanou korupciou, bude to presný opis.

Keď sledujem slovenské škandáliky okolo predražených nákupov, je zjavné, že sa Slováci nechcú učiť od pokrokových vzorov. Treba to robiť ako v Amerike - žiadne verejné zaobstarávanie, ale odhlasovať zákon, ktorý nemocniciam prikáže nakupovať od určitých firiem a za ceny, ktoré si firmy samy určia. Potom majú hrdí Američania najdrahšie zdravotníctvo na svete a nijaký kachličkár sa nemusí obávať zbytočného vyšetrovania.

Ale toho sa netreba obávať ani v krajine, kde právnik nejakej slušnej aliancie znie ako bláznivý kolorádsky evanjelista Klingenscchmitt (a ak sa prizriete, aj sa podobajú, títo spasitelia-kazatelia vždy vyzerajú, ako by mali chronicky zarazené prdy) a ľudia zhromažďujú 400-tisíc podpisov na somarinu, zatiaľ čo si pokojne nechajú ukradnúť aj nos medzi očami a na odvolávanie vlády dôjde 50 idealistov.



Dvaja slušní....








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára