6. 1. 2015

Možno to všetko ani nesúvisí. Alebo áno? / Maybe there is no connection. Or is there?

V rámci povianočného výletu do Toronta sme sa s dcérou vybrali do kina na The Imitation Game, film o geniálnom matematikovi Alanovi Turingovi. Alan, okrem toho, že bol vlastne otcom počítačovej vedy a umelej inteligencie, počas druhej svetovej vojny rozlúštil tajomstvo nemeckej kryptografickej mašinky Enigma. Podľa Winstona Churchila a mnohých ďalších historikov to bol najdôležitejší individuálny prínos, ktorý pomohol Spojencom vyhrať niekoľko dôležitých bitiek a skrátiť tak vojnu o dva až štyri roky. V praxi to znamenalo približne 14 miliónov ľudských životov.



Britské impérium sa mu primerane odvďačilo. V roku 1952 ho chemicky vykastrovali a v roku 1954 sa Alan otrávil kyanidom v nahryznutom jablku. Alan bol homosexuál a homosexuálne akty boli v tom čase v Británii protizákonné.

V roku 1941 vydala slovenská vláda na 52 stranách tzv. Židovský kódex, ktorý v hlave III, paragrafoch 9 a 10 (z 270) zakazoval nielen manželstvá, ale aj pohlavný styk medzi židmi a nežidmi.

V USA boli platné zákony proti medzirasovým manželstvám. Úplne zrušené boli až výrokom Najvyššieho súdu v roku 1967. Rovnako existovali v USA aj zákony proti sodomii - homosexuálnym pohlavným stykom, ktoré sa v jednotlivých štátoch postupne rušili a v roku 2003 ich Najvyšší súd zrušil federálne.

Homosexualita bola považovaná za duševnú poruchu, rovnako ako drapetománia - sklon černochov utekať z otroctva.

Rok 2015: V USA žije asi 12 miliónov ľudí pochádzajúcich zo zmiešaných manželstiev. Otroctvo je nelegálne. Homosexualita bola vyňatá zo zoznamu chorôb v roku 1973, drapetománia o niečo skôr. Celoštátna platnosť manželstiev a adopcia detí same-sex pármi sa očakáva v tomto, najneskôr v budúcom roku.

Americký, prepytujem, pastor Scott Lively, ktorý pomáhal v Ugande navrhovať a presadiť ostré zákony proti homosexuálom, pretože mu boh nariadil vykynožiť gejov, je obžalovaný zo zločinov proti ľudskosti.

Anglická kráľovná už dávnejšie udelila Alanovi Turingovi kráľovské odpustenie spolu s premiérskym ospravedlnením. Čestných doktorátov a iných pôct má na stovky. The Imitation Game vyhrala zatiaľ 34 cien a má 57 nominácií na ďalšie. Na rôznych mašinkách sa objavil symbol nahryznutého jablka.

Na Slovensku bude referendum.


2 komentáre:

  1. Ďakujem, Peter, že dávate veci do súvislostí. Potrebujeme to.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Apple = otravene jablko? Žeby aj Snehulienka?

    OdpovedaťOdstrániť