26. 1. 2015

Slovenské tance Light v Bratislave - koncert Trianga v Babylone

Slovensko-taliansky večer s Triangom /SK/ a Kekko Fornarelli triom /IT/.
(tlačová správa) 

V bratislavskom Ateliéri Babylon sa 3. februára o 19.00, v rámci dvojkoncertu City Sounds,  predstaví unikátny projekt Triango hrá Slovenské tance a prvýkrát aj talianska jazzová formácia Kekko Fornarelli Trio.



Triango je projekt známeho slovenského klaviristu, skladateľa a dirigenta Petra Breinera, fantastického jazzového huslistu Stana Palúcha a vzácne všestranného akordeonistu Borisa Lenka. Pôsobivá zmes tanga a jazzových improvizácií je výsledkom detailného výskumu a tvorivého vkladu, ktorým Triango obohacuje klasické kompozície bratov De Carovcov, Villolda, Gobbiho a Piazzollu. Triango prináša aj vlastné hudobné témy, majúc vždy na zreteli, že vášeň, nostalgia a melanchólia sú samotnou substanciou tanga.

Najnovším hudobným projektom Trianga, ktorý tiež zaznie na koncerte, sú Slovenské tance – jazzové úpravy slovenských ľudových piesní.
Slovenské tance sú v pôvodnej podobe vyše 90 minútovou orchestrálnou suitou. Tvorí ju 16 symfonických tancov, založených na slovenských ľudových piesňach. Na februárovom koncerte Triango predstaví skrátenú a komornú verziu aj s hosťujúcim členom, Milanom Rendošom, hráčom na fujare, gajdici, píšťalkách, ústnej harmonike a drumbli.

Peter Breiner: „Myšlienka vytvoriť cyklus „národných“ orchestrálnych tancov sa vynorila, keď som pre London Symphony Orchestra aranžoval Brahmsove Uhorské tance a uvedomil som si, že v období romantizmu a bujnejúcich národných povedomí, či dokonca aj v priebehu 20. storočia sa takýto cyklus vyskytol takmer v každej krajine a nám zatiaľ chýba. Máme samozrejme Tance z Galanty, ale... Tak som ho napísal.“

16 známych i menej známych pesničiek, prevažne z východného Slovenska, je obohatených prvkami súčasnej hudby a improvizácie.
Triango má na svojom konte dva albumy (Triango - 2007, Pavian Records, Super Triango – 2011, First Impression Music), hosťovanie na festivaloch Pohoda, Bratislavské jazzové dni, Jazznica, Mikulášsky jazzový festival a niekoľko úspešných koncertných turné (Európa, USA).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára