7. 1. 2014

Laus Sapientiae

Najčastejšia sťažnosť, ktorú zo Slovenska počúvam je, že sa rozmnožili hlupáci. Aj ako vzdialený pozorovateľ im musím dať za pravdu. Čiastočne. Jednak je to problém globálny, ale najmä, hlupákov nepribudlo, len doteraz neboli takí hlasní a viditeľní. Demokracia a internet ich posmelili. Veľmi.

Demokracia však nespočíva v zrovnoprávnení názoru neinformovaného blbca s piatimi ľudovými, ktorý si prečítal nepríčetný blog, s názorom vzdelaného odborníka, ktorý sa danej oblasti venuje roky.

Po stáročia sme si zvykali na určitú záväznosť tlačeného textu. Občania, ktorí ledva čítajú a píšu, keď vidia svoje výplody na obrazovke, internetom ešte aj graficky upravené, nadobúdajú dojem, že boli osvietení a ich slová dávajú zrazu úžasný zmysel.

Chlapík, ktorý si kúpil telefón sa stal fotografom. Dievčatko, ktoré už takmer rok hrá na gitarke je speváčka a skladateľka. Grafoman, ktorému sa podaril gramatický rým, je zrazu básnik a spisovateľ. Politik zvolením nadobudne cez noc najvyššiu odbornosť v akejkoľvek oblasti.

Zoči-voči úžasu z vlastnej výnimočnosti je bezmocná logika. Proti panike z vlastnej bezvýznamnosti nestačia argumenty.  Z hrôzou z konečnosti života a prázdnoty márne bojuje zdravý rozum.

Toto je stĺpček na oslavu menšiny. Až kým naša modrá planétka vďaka väčšine nevybuchne (a zvyšok vesmíru pritom ani brvou nemihne), budú stále medzi nami  kresliči, ktorí každý deň nakreslia niečo vtipné, aby sme pookriali. Piloti, ktorí bezpečne odštartujú a pristanú napriek tomu, že ak by boh chcel aby sme lietali, dal by nám krídla.

Lekári, každý deň pomáhajúci chorým ako najlepšie vedia, napriek samoliečiteľom, internetovým hysterkám a kadidlom zblbnutým poslancom, bojujúcim proti očkovaniu a iným medicínskym spiknutiam. Neurológovia, neúnavne vysvetľujúci, že mozog vie vyrobiť tie najnemožnejšie halucinácie a netreba z nich hneď robiť náboženstvo. Historici zbierajúci zrnká reality, napriek zahmlievaniu politikov a panike paranoikov. Všetci ostatní, ktorí každý deň urobia niečo užitočné, pozitívne či príjemné pre svoje okolie, napriek tomu okoliu.

Nech ich je všetkých o trošku viacej. Nech ich je trošku lepšie počuť. Nech zdravý rozum aspoň občas zvíťazí, či už na Slovensku alebo inde. To je môj novoročný vinš.

1 komentár:

  1. Spoločne. Thumb up!
    http://www.nitt-books.wbl.sk/HLAVA-32---CATCH-32.html

    OdpovedaťOdstrániť