27. 2. 2014

Ukrajina, Venezuela, ...?

Venezuelský mládežnícky orchester „El Sistema“ ma potešil rovnako, ako keď som videl mahlerovský mládežnícky orchester, organizovaný Abbadom, či podobný európsky orchester s Aškenazym. Trošku prekážal mladý, zježený a pojašený dirigent, ale to zvyčajne rokmi prejde.

Keď som ich videl viackrát a naživo, uvedomil som si, že tam niečo nesedí a že to niečo je mi dôverne známe. Mladí hudobníci vyzerali rovnako nadšene ako účastníci spartakiád, prvomájových sprievodov a podávali výkony ako východonemeckí atléti. A tak to aj je. Venezuelský režim vrazil do El Sistema ťažké prachy, aby presvedčil svet, že nie je diktátorský a teroristický tak, ako sa to robilo v Sovietskom zväze a satelitoch.

Nadšení a naivní americkí liberáli - tí, ktorí tvrdia, že kubánske zdravotníctvo je najlepšie - vyrobili z dirigenta svetovú hviezdu. A nebol som prekvapený, keď som si pred pár dňami prečítal, že keď argentínske vojsko a polícia strieľali do protestujúcich študentov, orchester aj s dirigentom vyhrávali predstaviteľom argentínskeho diktátorského režimu.



Venezuela asi nie je taká fotogenická alebo dosť blízko, ale deje sa tam v podstate to isté čo na Ukrajine. Ľudia žijúci v biede a zločine, zúfalí zo svojej situácie a z masívnej korupcie, lží, podvodov, rodinkárstva, klanov, rozkrádania, spolčovania korporácií s politikmi a neexistencie spravodlivosti, siahajú po podľa nich jedinom riešení. V zmätku sa darí drbnutým extrémistom, všetci sú proti všetkým, nikto presne nevie kam patrí, vľavo už nie je vľavo a vpravo nie je vpravo... a násilie sa stupňuje.

Celé zle. Všade. Bez receptu na účinné riešenie, lebo chamtivosť, zloba a hlúposť nepotrebujú rozumné argumenty a slušnosť.

Skorumpovaná, bezcharakterná vláda a justícia. Egotistickí chamtivci tunelujúci ekonomiku, čiže stupňujúca sa bieda. Asociálni politici, totalitne znefunkčnený parlament. Extrémistické skupiny s programom proti menšinám, lebo za všetky predošlé problémy môžu cigáni, homosexuáli, židia, bicyklisti a ateisti. Namiesto pochodom proti veľmi existujúcemu tradičnému rodinkárstvu a mafiánskym kamarádšaftom pochod proti neexistujúcemu ohrozeniu "tradičnej rodiny".

Existujúca tradícia fyzickej likvidácie nepohodlných. Pseudovedecké hoaxy. Idiotské konšpiračné teórie. Zaklínadlá náboženských šamanov vydesených realitou 21. storočia.  Zástupné problémy a nehanebná propaganda. Výsledok - zmagorení voliči.  A žiadny kandidát, ktorého by priemerne slušný a príčetný človek volil bez držania nosa či hlavy. Pripravený zväzák potrebuje posledný článok k totalitnému zovretiu krajiny.

Prvky na miešanie nepríčetného kokteilu sú na Slovensku k dispozícii.

Bodaj by som sa mýlil.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára