14. 10. 2013

Vlado Godár bol v New Yorku - Vlado Godár was in New York

[slovenský text nižšie]
It was a delightful evening full of music that crossed all borders and boundaries. Once it was over, the room was full of happy, smiling people. The three young American performers had touched everyone on the most basic, almost primal level - from music experts and classical radio show producers to amateurs and passers by who accidentally entered the room and stayed till the very end, stunned by the magic of music. The photographer was so transported, she forgot to take pictures and in the middle of Sonata, I could see her dabbing at tears in her eyes.


Vladimír Godár: Talizman
(Maria Im, violin, Colin Stokes, cello; Nathaniel LaNasa, piano)

The evening was sponsored by Music & Literature, a magazine published by a young man named Taylor Davis-Van Atta. Taylor and his magazine are devoted to promoting artists that are undeservedly under-represented. In the case of Vlado they were right on the money. This is a composer that should be performed and heard. A composer who promotes beauty, peace, understanding and continuity with what is valuable in our past.I've known Vlado for 40 years now, so I know what I am talking about.



few stories about 40 years of friendship


The magazine published not only articles about Vlado and his music and an interview with him, but they also translated some of his essays. The US publication of a book of selected essays is in preparation as we speak.

The performers, almost two generations younger, seemed to grasp Vlado's concept completely, while being enchanted by the beauty of the music. So was the audience. This will be repeated for sure, in bigger venues, with more music.

Thanks to all involved who helped to make this event happen, among others, Consulate of Slovakia in NY. It was great to be a part of it.

U.S. launch of the third issue of Music & Literature, featuring presentations by Teju Cole, Hari Kunzru, Peter Breiner, as well as a live performance of three compositions by Vladimír Godár.
October 10, 2013, McNally Jackson Books, New York
===============================
Bol to nanajvýš príjemný večer. Keď skončil, miestnosť bola plná šťastných, usmievajúcich sa ľudí. Traja mladí Američania hrali hudbu, ktorá zmazávala všetky hranice a dotýkala sa všetkých niekde veľmi hlboko - od odborníkov a producentov rozhlasových staníc s vážnou hudbou až po amatérov a náhodných okoloidúcich, ktorí sa zastavili úplne náhodou a po pár tónoch zostali až do konca, zasiahnutí hudbou. Pani fotografka zabudla fotografovať a rozplakala sa.

skupinový obrázok musí byť, pani fotografka už neplače

Tento večer bol usporiadaný časopisom Music & Literature, vydávaný mladým mužom menom Taylor Davis-Van Atta. Venuje sa umelcom, ktorí nie sú dostatočne známi, napriek tomu, že by si to zaslúžili. Vo Vladovom prípade je to úplne presné, pretože  si naozaj zaslúži byť hraný a počúvaný oveľa viacej. Je to skladateľ, ktorý chce šíriť krásu, mier, porozumenie a historické hodnoty, ktoré za to stoja. Poznáme sa s Vladom už 40 rokov, takže viem o čom hovorím.

V časopise boli nielen články o Vladovi a jeho hudbe a rozhovor s ním, ale aj preklady jeho eseje. Americké vydanie celej knihy jeho esejí sa práve pripravuje.

Hudobníci, takmer o dve generácie mladší, pochopili Vladovu predstavu úplne presne a s nadšením pre krásu jeho hudby, rovnako ako publikum. Toto nebolo naposledy, zopakujeme to vo väčších podmienkach a bude ešte viacej hudby.

spokojný autor, v pozadí prísna manželka

Veľká vďaka všetkým, ktorí sa zaslúžili, že sa táto udalosť uskutočnila, medziiným slovenskému konzulátu v NY. Bol som rád, že som sa mohol podieľať.

Uvedenie tretieho čísla časopisu Music & Literature, spojené s predvedením troch skladieb Vlada Godára. 10. októbra 2013, kníhkupectovo McNally Jackson, New York

photo: Sasha Santiago

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára